The Peoples Democratic Party (PDP) says the performance of Hon. Barr. Istifanus Gyang at the lower legislative chambers of the Nigerian National Assembly is enough to earn him the respect and admiration of all development minded persons.

The Plateau State leadership of the party on Wednesday said the Reps member's contributions on the floor of the House and the "gigantic people-oriented" projects he has facilitated for his constituents are a testimonial to his credibility and capacity as a leader.

Deputy Chairman of the Party, Hon. Amos Gombi who received the Reps member at the State Party secretariat in Jos on behalf of the Chairman, Hon. Damishi Sango said the party was proud of him.

Of particular delight according to the Party deputy Chairman was Hon. Gyang's sustained support to the party through its 'darkest moments'.

ID Gyang as he is popularly known was at the Party secretariat to submit his expression of interest and nomination forms for the Plateau Northern Senatorial Seat in the 2019 general elections.

Supported by a large crowd from the six local governments of the Senatorial zone, including representatives of youth, women and student groups, the serving Barkin Ladi/Riyom Federal representative pledged to replicate his achievements in his Federal Constituency across the Senatorial District.

He expressed confidence the PDP parades the best candidates to lead the state out of its current sociopolitical challenges, promising to work with all other elected office holders from the party for inclusive and sustainable development.

Barr. Gyang is widely acclaimed as a vocal, sacrificial and fearless politician.

He is believed to have executed the highest number of projects in the history of his constituency.

Viewpoint Nigeria lists projects executed by the one-time State security administrator in his three years as a Reps member as follows:

1). RURAL INFRASTRUCTURE.
-Rural Roads were constructed linking the following;
a). Bedurum-Rahai Rural Road.
b). Kwi-Wereng-Jol Rural Road under FERMA.
c). Grading of Rahai-Rabwak road
d). Grading of Rahai-Gashet road.
e). Construction of Box Culvet linking Dyeng-  Bachi.
f). Grading of Rapyam Kungte road.
-Rural Electrification
g). Commencement of electrification of Tapo-Kpang-Tatu in Heipang.

2). WATER & SANITATION
a). Construction of solar powered borehole at Gwakim, Fan.
b). Hand pump borehole at Alese, Fan
c). Hand pump borehole at Ranshok, Fan.
d). Hand pump borehole at Bogoshe, Fan.
e). Hand pump borehole at Tabwang, Heipang.
f). Hand pump borehole at Gassa, Ropp.
e). Hand pump borehole at Takwok Road, B/Ladi Town, Ropp.
f). Hand pump borehole in B/Ladi Town, Ropp.
g). Hand pump borehole at Mazat, Ropp.
h). Hand pump borehole at Bek, Foron.
i). Hand pump borehole at-Kuzet, Foron.

3). EDUCATIONAL INFRASTRUCTURE:
a). Two blocks of six classrooms at GSS Rapyam, Fan completed.
b). Two classrooms at Nyewei, Nding under construction.
c). Two classrooms at Kuzen, Gashish under construction .
d). Three classrooms at Ruku, Gashish under construction.
e). Construction of three classrooms and renovation of seven burnt down classes at Shonong, Bachi has commenced.

4). ECONOMIC INFRASTRUCTURE & EMPOWERMENT.
a)  Construction of 90 Shop Market at Hoss, Riyom.
b). Construction of 90 Shop Market at Ganawuri.
c). Distribution of Motor Bikes, Sewing Machines, Power Generating Engines, etc

5). SECURITY INFRASTRUCTURE.
a). Construction of Mobile Police Rapid response and deployment Base, Tahoss, Riyom under the Federal Ministry of Interior, Peace Campaigns.

6). HEALTH & SOCIAL INFRASTRUCTURE.
a). Construction of a Health Centre at Lobiring, Ropp.
b). Construction of Town Hall at Kakpis Foron.

7). AGRICULTURE RELATED.
a).Construction of Mini Water Ponds for Irrigation Farming at Woroh.
b). Provision and distribution of Water Pumps to farmers for Irrigation Farming.
c). Provision and distribution of assorted  Fertiliser to farmers.

8). HUMANITARIAN INTERVENTION.
a). Provision of assorted Food and Relief Materials to IDPs.
b). Initiated the construction of forty (40) Two Bedroom Bungallows to resettle persons displaced by violent attacks at Jol and Rawuru in conjunction with Development Partners.

9). STUDENTS & EDUCATION SUPPORT.
a). Award of Sholarship to 300 Undergraduate and Postgraduate students in addition to several other intervention and assistance to  students in payment of school and registration fees, exam fees, etc.
b). Sponsored a Medical Doctor to undergo a specialised course abroad.
c).. Provision snd donation of assorted  Text Books to Secondary Schools.
c). Provision of 15 Desk Top Computers to enhance  computer literacy.

10). SPORTS & YOUTH DEVELOPMENT.
a). Sponsored a local talented football player invited by a foreign club.
b). Co-sponsored a Peace Football Tournament with the Special Military Task Force  codenamed Operation Safe Haven involving local teams from B/Ladi and Mangu LGs
c). Provided Track Suits and Jersey to local football teams.
d). Google Digital Skills Training For Youth Empowerment
e). Youth Employment vocational Skills Apprenticeship Scheme under the National Directorate Of Eploynent.
f). Employment generation for 55 youths in different fields and vocation.

11). EMPLOYMENT GENERATION.
a). Recruitment into the Arm Forces, Police, DSS and the Para-Military-
b). CBN,
c) Mainstream Federal Civil Service MDAs,
d) etc.

13). PEACE RALLIES AND MEDICAL OUTREACHES.
a). Conducted Constituency wide Peace Rallies along side Malaria eradication campaign.

☆Actively involved in Faith based project devpt.

He has sponsored over 20 Bill one of which was assented to by the Acting President Prof. Yemi Osinbajo, that is Bill for an Act to Establish the Federal School of Medical Laboratory Technology Jos, Plateau State.